Äggmjölk är ett perfekt alternativ till mejerier och har en god neutral smörsmak, den är fri från gluten, socker eller tillsatser. Att utesluta flytande mejeriprodukter (t.ex mjölk) kan ge dig och din familj hälsofördelar.
Äggmjölk kan du ha i ditt kaffe, té, omelett, smoothie, sås, soppa eller i en kopp choklad.
Recept kan vara krångliga så jag har helt ingenjörsmässigt förenklat receptet, för att det ska vara lätt att komma ihåg måtten 3,3,3,3,3 (av alla ingredienser) vill du ha mindre välj 2,2,2,2,2 eller mer välj 5,5,5,5,5 istället, du bestämmer. 🙂
Du kan alltid smaksätta med 1/2 krm kanel, vaniljpulver, kakao eller något du gillar.
Här kommer mitt äggmjölksrecept:
- 1-3 ägg (valfritt antal – funkar även utan)
- 3 msk kokosfett
- 3 msk smör
Mixa ihop, häll sedan i:
- 3 dl varmt vatten och mixa det
- 3 dl kallt vatten och mixa igen
…eller ta bara 6 dl varmt vatten, om du vill ha en kaffe latte eller en kopp varm choklad direkt. - …eller späd med mer vatten om du vill att den ska bli tunnare och mindre “gräddig”.
KLART!
Lyx varianten: Häll i en rejäl skvätt grädde.
Förvaring och bäst-före:
Förvaras i kylen, rör runt i äggmjölken med visp innan användning.
Hållbarhet ca 1 vecka.
Varför har man både varmt och kallt vatten?
Det gör man för att temperera den, för att minska separering och kyla den snabbare.
Men det går att ta bara varmt vatten om man vill.
TIPS: Ta en vanlig matsked när du måttar, det behöver inte bli helt exakt. Vill du väga fettet? Då väger 3 msk smör eller kokosfettet ca 60g
TIPS: Vänd på receptet 😉 Börja med varmt vatten, smör och kokosfett (då smälter det) mixa sen i ägget, sist kyler du med kallt vatten (om det inte ska vara varmt förstås).
TIPS: Välling, äggmjölk eller gröt till barn – Om ditt barn är under 1 år eller inte tål äggvita så byter du 3 ägg mot 6 äggulor. Du kan minska på kokosfettet och öka smöret istället ex. 1 msk kokosfett och 5 msk smör.
Kokosfett bidrar till bra hjärnhälsa, tarmhälsa, immunförsvar, skyddar mot virus och svampinfektioner. Den är antibakteriell, antiinflammatorisk och kan ätas eller smörjas på huden.
Ps. smörj inget på huden som du inte kan äta då huden tar upp allt transdermalt.
Varför kan det vara bra att byta ut mejerier?
Mejerier innehåller t.ex. flytande hormoner, IGF-1, kasein, vassle, och mjölksocker (visst låter det gott?!) de kan skapa bekymmer och hormonobalanser i kroppen. Har du ofta migrän/huvudvärk? då kan det bero på en östrogendominans och då ökar mejerierna på det ytterligare (om det inte är brist på vatten eller salt eller koppardominans eller nåt annat) Mejerier gör kroppen sur, då drar kroppen kalk ifrån skelettet för att balansera ph och i Sverige har vi högst antal fall av av benskörhet i Norden. Kalcium får vi bäst ifrån grönsaker.
Lycka till!